Koning opent viering 100 jaar De Stijl

Zijne Majesteit de Koning opent zaterdag 11 februari 2017 de tentoonstelling 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van een nieuwe kunst' in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze tentoonstelling, die het werk van twee belangrijke schilders van De Stijl centraal stelt, is de eerste in een reeks van drie tentoonstellingen die het museum organiseert in het kader van het landelijke themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl'.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Remko de Waal / ANP
Koning Willem-Alexander en museumdirecteur Benno Tempel.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. De Stijl staat voor een vernieuwende kunststroming in de Nederlandse beeldende kunst en architectuur, waarbij een nieuwe beeldtaal werd gebruikt: abstractie, primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. De Stijl bestond uit een wisselende groep Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die voor korte of langere tijd verbonden waren aan het gelijknamige tijdschrift dat verscheen van 1917 tot 1927. Bekende kunstenaars van De Stijl zijn Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Om 100 jaar De Stijl te vieren is 2017 uitgeroepen tot themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design'. De openingstentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag is te zien van 11 februari tot en met 21 mei 2017.

RVD, nr. 294