Koning bij viering 20-jarig jubileum OPCW in Den Haag

Zijne Majesteit de Koning is woensdagochtend 26 april aanwezig bij de viering van het 20-jarig jubileum van de inwerkingtreding van het Verdrag Chemische Wapens (CWC) en de oprichting van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). De ceremonie vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
Koning Willem-Alexander en de directeur-generaal van de OPCW, de heer Ahmet Üzümcü.

De OPCW ziet toe op de naleving van het Verdrag Chemische Wapens en daarmee op het streven naar een wereld die vrij is van chemische wapens. Momenteel zijn 192 landen aangesloten bij het ontwapeningsverdrag en is inmiddels bijna 95 procent van de opgegeven voorraad chemische wapens vernietigd. In 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de vrede voor haar grote  inspanningen om chemische wapens wereldwijd uit te bannen. Het hoofdkantoor van de OPCW staat in Den Haag.

Tijdens de ceremonie onthult de Koning samen met de directeur-generaal van de OPCW, de heer Ahmet Üzümcü, een plaquette ter ere van het jubileum. Daarnaast spreken onder andere Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Victoria van Zweden, speciaal pleitbezorger van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en burgemeester Krikke van Den Haag.

RVD, nr. 66