Koningin Máxima brengt werkbezoek aan afdeling psychiatrie AMC

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 5 april een werkbezoek gebracht aan de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zij sprak daar met psychiaters en patiënten over innovatieve ontwikkelingen in de psychiatrie, zoals de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis en depressie.

Beeld: ©ANP / Remko de Waal
Koningin Máxima op bezoek bij het AMC.

Bij de nieuwe neurochirurgische techniek DBS worden twee elektroden in de hersenen geïmplanteerd die met een neurostimulator, een soort pacemaker, worden gestimuleerd. Deze behandeling is met name veelbelovend voor patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis, waarbij mensen last hebben van dwanggedachten of dwanghandelingen.
 
Het werkbezoek begon met een algemene introductie over de uitdagingen, kansen en nieuwe innovatieve ontwikkelingen in de psychiatrie o.a. door prof.dr. Damiaan Denys, kernhoogleraar Psychiatrie, afdelingshoofd van de afdeling Psychiatrie van het AMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvVP). Daarna sprak Koningin Máxima achtereenvolgens twee patiënten met obsessieve-compulsieve stoornis en ernstige depressie en hun behandelend psychiaters over de werking en gevolgen van diepe hersenstimulatie. 

In een laatste ontmoeting met een patiënt kwam misofonie en de behandeling ervan aan bod. Misofonie is een nieuw ontdekte aandoening waarbij patiënten extreme walging ervaren bij menselijke geluiden, zoals smak- en slikgeluiden. Het vermijden van deze geluiden kan leiden tot isolement en sociaal disfunctioneren van de patiënt. De aandoening werd voor het eerst gedefinieerd in het AMC.
 
De afdeling psychiatrie van het AMC speelt een belangrijke rol in de psychiatrische zorgverlening. De afdeling kent vier specialismen, te weten angststoornissen, stemmingsstoornissen, vroege psychose en acute stoornissen.

RVD, nr. 74