Koningin Máxima bij G20 paneldiscussie over verbeteren vrouwelijk ondernemerschap

Hare Majesteit Koningin Máxima neemt dinsdag 25 april in Berlijn deel aan de paneldiscussie ‘Inspiring women: Scaling up women’s entrepreneurship’. De paneldiscussie maakt deel uit van de  ‘Women20 Summit’ van de G20 die van 24 tot en met 26 april in de Duitse hoofdstad wordt gehouden. Duitsland is momenteel voorzitter van de G20. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.

Koningin Máxima neemt deel aan de paneldiscussie ‘Inspiring women: Scaling up women’s entrepreneurship’.

De paneldiscussie richt zich op kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat met name vrouwen hun inkomsten investeren in het welzijn en de toekomst van hun kinderen en familie. Door vrouwen betere toegang te geven tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en pensioenen worden de kansen op economische ontwikkeling en zelfontplooiing vergroot. Koningin Máxima zal onder meer ingaan op de meerwaarde van speciale financiële producten en diensten voor vrouwen en het belang van klantgericht werken. Daarnaast bieden digitale toepassingen voor financiële diensten goede mogelijkheden om ook groepen vrouwen te bereiken die niet in de nabijheid wonen van banken of bankagentschappen.
 
Deelnemers aan het panel zijn de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, Chrystia Freeland, minister van Buitenlandse Zaken van Canada, Christine Lagarde, directeur IMF, Anne Finucane, vice-president van de Bank of America, Ivanka Trump, First Daughter and Advisor to the President, Juliana Rotich, mede oprichter Ushahidi open-source software en Nicola Leibinger-Kammüller, voorzitter technologieconcern Trumpf.
 
Op 14 december 2016 sprak Koningin Máxima in Berlijn met minister Schäuble van Financiën, minister Müller voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de vicepresident van de Deutsche Bundesbank over de Duitse G20-agenda op het gebied van inclusieve financiering en de GPFI. Op 25 januari 2017 hield Koningin Máxima in Wiesbaden tijdens een G20 conferentie een toespraak bij de bijeenkomst ‘Digitising finance, financial inclusion and financial literacy’.  

RVD, nr. 89