Koning reikt Appeltjes van Oranje 2017 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt op donderdagochtend 18 mei de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. De prijzen worden dit jaar toegekend aan drie sociale initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare kinderen. Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente, Stichting Buurtgezinnen.nl en Stichting Weekend Academie nemen de prijzen op 18 mei in ontvangst.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix met winnaars van de Appeltjes van Oranje 2017.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt.
 
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Winnaars Appeltjes van Oranje 2017

Ervaringsmaatjes van SIZ Twente

Kinderen die vanaf jonge leeftijd opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid, zijn al jong mantelzorger. Vaak draait het thuis om de vader, moeder, broer of zus die extra aandacht nodig heeft waardoor het kind zichzelf makkelijk wegcijfert. De ervaringsmaatjes van SIZ Twente zijn zelf in een soortgelijke situatie opgegroeid en zijn er speciaal voor het kind zónder beperking. Het maatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en onderneemt leuke activiteiten zodat de jonge mantelzorger zijn gedachten even kan verzetten en gewoon kind kan zijn.

Stichting Buurtgezinnen.nl

Buurtgezinnen.nl koppelt gezinnen die overbelast zijn en behoefte hebben aan ondersteuning bij de opvoeding aan gezinnen in de buurt die deze ondersteuning willen geven. Zoals bijvoorbeeld ondersteuning aan alleenstaande moeders, vluchtelingengezinnen, mantelzorg-gezinnen of gezinnen waar verstandelijke beperking een rol speelt. Door deze steun kunnen ouders weer op adem komen, kinderen zich positief blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijdje weer op eigen kracht verder.

Stichting Weekend Academie

De Weekend Academie helpt gemotiveerde jongeren tussen de 10 en 15 jaar en hun ouders bij de ontwikkeling van hun mogelijkheden, vaardigheden en talenten. Daarmee worden hun kansen in de maatschappij vergroot. Sinds 2006 biedt de Weekend Academie studievaardigheden, huiswerkbegeleiding en talentontwikkeling. In 2013 is de organisatie ook gestart met gezinscoaching, om ouders meer handvatten te geven hun kinderen goed te begeleiden en ondersteunen.