Officieel bezoek president Mozambique - programma

De president van de Republiek Mozambique, Filipe Nyusi, brengt van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 19 mei een officieel bezoek aan Nederland. De president wordt vergezeld door zijn echtgenote. Het bezoek staat in het teken van de verdere versterking van de brede relatie tussen Nederland en Mozambique.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen de president en zijn echtgenote met een ceremoniële ontvangst op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Op vrijdagochtend 19 mei ontvangt minister-president Rutte de president op het Catshuis. Aansluitend ontvangen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de president en zijn echtgenote met een ceremoniële ontvangst op Paleis Noordeinde in Den Haag, gevolgd door een audiëntie. Vervolgens bieden de Koning en Koningin het presidentiele paar een lunch aan. De Koning en de president houden daarbij een toespraak. In de middag heeft Koningin Máxima in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) een ontmoeting met de president. Later op de middag bezoekt president Nyusi een kennisplatform over voedselveiligheid en heeft hij een ontmoeting met de Mozambikaanse gemeenschap in Nederland.

Woensdag 17 mei heeft president Nyusi op Paleis Noordeinde een ontmoeting met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Aansluitend heeft hij een ontmoeting met minister Koenders van Buitenlandse Zaken.  

Donderdag 18 mei wordt president Nyusi in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag ontvangen door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Ankie Broekers-Knol en mevrouw Khadija Arib. Aansluitend brengt hij een bezoek aan het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan de haven van Rotterdam, een bezoek aan Deltares en een ontmoeting met academici en maatschappelijke organisaties actief in Mozambique. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan het Nederlands- Mozambikaanse Business Forum georganiseerd door de Netherlands African Business Council (NABC).

RVD, nr. 102