Prinses Beatrix bij opening jubileumexpositie 25 jaar Museum De Pont

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is zaterdag 16 september 2017 aanwezig bij de opening van de jubileumexpositie WeerZien in Museum De Pont in Tilburg. Het museum bestaat vijfentwintig jaar. Tegelijkertijd wordt in de openbare ruimte voor het museum een zes meter hoge sculptuur onthuld van de Britse kunstenaar Anish Kapoor.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Prinses Beatrix met de heer J. De Pont, initiator van het museum en Anish Kapoor, maker van 'Sky Mirror (for Hendrik)'.

Museum De Pont is vernoemd naar jurist en zakenman Jan de Pont (1915- 1987) uit wiens nalatenschap een stichting kon worden opgericht ter stimulering van de hedendaagse beeldende kunst. De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Vanaf het begin is het een doelstelling van het museum een collectie op te bouwen die zich niet op de breedte, maar op de diepte richt en zo een beeld schetst van belangrijke hedendaagse kunstenaars. Naast Anish Kapoor zijn in het museum werken terug te vinden van onder meer Marlene Dumas, Roni Horn, Richard Long, Tacita Dean, Ai Weiwei, Mark Wallinger, Rosemarie Trockel, Thomas Schütte en Bill Viola.

De expositie WeerZien toont onder meer kunstwerken die de afgelopen vijfentwintig jaar als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest. Voor bezoekers van het eerste uur is het een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met kunst die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Museum De Pont.

De sculptuur van Anish Kapoor is de eerste van zijn hand in de openbare ruimte in een Nederlandse stad. Andere openbare sculpturen van Kapoor staan in het Millennium Park in Chicago, in het Brooklyn Bridge Park in New York en het Olympic Parc in Londen.

RVD, nr. 175