Koningin Máxima brengt werkbezoek aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagmorgen 14 september een werkbezoek aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koningin Máxima bezoekt Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het KITLV werd in 1851 opgericht met als oorspronkelijke doelstelling het verwerven en documenteren van kennis over de toenmalige koloniën. Het instituut richt zich op Zuidoost-Azië en de Caraïben, met name op Indonesië en de ‘Nederlandse’ Caraïben. In de afgelopen anderhalve eeuw verwierf het instituut wereldfaam door zijn grote collecties, die in 2014 zijn ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het KITLV investeert in twee lange termijn onderzoeksthema’s: Staat, Geweld en Burgerschap en Mobiliteit en Identiteit. Directeur van het KITLV is prof.dr. Gert J. Oostindie, voorzitter van de Vereniging KITLV is prof.dr. Susan Legêne.

Koningin Máxima is sinds 2005 beschermvrouwe van het KITLV. Koning Willem III, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Prins Claus gingen haar als beschermers van het instituut voor.

RVD, nr. 219