Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Refugee Company

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 28 november een werkbezoek gebracht aan Refugee Company in Amsterdam. Deze sociale onderneming ondersteunt nieuwkomers in Nederland bij het opdoen van werkervaring, met als doel een betaalde baan te vinden of een eigen bedrijf op te zetten. Met een netwerk van vrijwilligers, bedrijven en de gemeente Amsterdam, begeleidt Refugee Company de nieuwkomers met het uitgangspunt dat werk het beste middel is naar integratie. De organisatie wordt ondersteund door het Oranje Fonds.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan Refugee Company.

Koningin Máxima sprak tijdens haar bezoek met medewerkers over de opzet van Refugee Company. De uitdagingen bij het opbouwen van een sociale onderneming, de inzet van vrijwilligers en de resultaten kwamen aan bod. Vervolgens maakte Koningin Máxima een rondgang langs verschillende projecten. Zij bezocht onder andere een atelier waar handgemaakte textielproducten en kleding worden geproduceerd en een zeefdrukstudio waar met de hand shirts en hoodies worden gemaakt. Ook bezocht Koningin Máxima een restaurant en bar waar nieuwkomers getraind worden tot kok, bedieningsmedewerker of barista. Refugee Company richt zich op beroepsgroepen waar op dit moment een tekort aan is in Nederland. Tenslotte sprak Koningin Máxima over het ´connectors´-traject, waar 40 nieuwkomers gekoppeld zijn aan een maatje uit Nederland met dezelfde professionele achtergrond.
 
Refugee Company is gevestigd in de voormalige locatie van de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel (‘Bijlmerbajes’), waar nu veel jonge ondernemingen en projecten zijn gehuisvest.
 
Het Oranje Fonds ondersteunt onder andere mensen en organisaties die anderen betrekken bij de samenleving. Het fonds steunde in 2017 meerdere initiatieven die nieuwkomers helpen hun weg te vinden in Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 283