Koning brengt werkbezoek aan politiebureau Woerden

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 5 december 2017 een werkbezoek gebracht aan politiebureau Woerden. In Woerden staat het hoofdbureau van basisteam De Copen, dat 5 gemeenten bedient (Woerden, Oudewater, Montfoort, IJsselstein en Lopik). Het basisteam heeft 160 medewerkers en is een van de 168 basisteams die Nederland telt.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Jerry Lampen
Koning Willem-Alexander met politieagenten en medewerkers van het basisteam.

Tijdens het werkbezoek sprak de Koning met politieagenten en medewerkers van het basisteam en burgemeester Molkenboer van Woerden over de impact van de reorganisatie bij de vorming van de Nationale Politie. Bij de reorganisatie zijn korpsen samengevoegd en zijn functies en takenpakketten veranderd. Dit heeft belangrijke gevolgen gehad voor het dagelijks werk van de politiemedewerkers. De gespreksdeelnemers vertelden de Koning hoe zij dit hebben ervaren en hoe basisteam De Copen invulling heeft gegeven aan vernieuwende manieren van werken. Ook de rol van landelijke protocollen die bij de reorganisatie zijn ingevoerd kwam ter sprake.

Aansluitend sprak de Koning met vertegenwoordigers van het basisteam en de gemeente over de uitdagingen voor de politie en de samenwerking met partners van basisteam De Copen. Het team heeft te maken met de landelijke trend dat zware criminaliteit als drugshandel zich steeds meer nestelt in de kleinere plaatsen. Dit vergt sterk samenspel met gemeente en het Openbaar Ministerie. Daarnaast vragen de inwoners  om eenvoudig, direct contact met de politie, moet de veel voorkomende criminaliteit bestreden worden en is goede preventie belangrijk om het veiligheidsgevoel te vergroten. In het gesprek met de Koning werden nieuwe werkwijzen van het basisteam besproken die beter aansluiten bij de behoeften van burgers. Na een korte rondleiding werd het werkbezoek afgesloten met een ontmoeting met de medewerkers in de teamkamer van basisteam De Copen.

Voor de Nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden, naast enkele honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen, in januari 2018 ook specifiek medewerkers van de Nationale Politie uitgenodigd. Elke jaar staat tijdens de Nieuwjaarsontvangst een bijzondere groep centraal; in januari dit jaar waren dat leraren uit het primair en voortgezet onderwijs.

RVD, nr. 287

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Frank van Beek
De Koning in gesprek met politieagenten.