Koning bij sluitingsceremonie Joegoslaviëtribunaal

Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 21 december in de Ridderzaal in Den Haag de sluitingsceremonie bij van het Joegoslaviëtribunaal (The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY). Tijdens de ceremonie houden onder meer secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties en minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken toespraken.  

Koning Willem-Alexander woont in de Ridderzaal de sluitingsceremonie bij van het Joegoslaviëtribunaal.

Het tribunaal is ten tijde van het Balkanconflict in 1993 opgericht door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het mandaat van ICTY omvat het vervolgen en berechten van personen die verdacht worden van het begaan van internationale misdrijven na 1991 in het voormalige Joegoslavië. Het gerechtshof heeft jurisdictie over vier soorten misdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, schendingen van oorlogsrecht en ernstige overtredingen van de Geneve Conventies uit 1949.

ICTY heeft haar zaken afgerond, vooral gericht op de personen met de grootste verantwoordelijkheid, waaronder de hoogste politieke en militaire leiders van de regio. Inmiddels zijn 161 individuen aangeklaagd, waarvan 90 veroordeeld. ICTY laat weten dat er geen voortvluchtige individuen meer zijn. De nog lopende (beroeps-)zaken zullen worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven (Mechanism for International Criminal Tribunals).

RVD, nr. 291

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties houdt een toespraak bij de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal.