Koning bij viering en opening tentoonstelling van 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdag 16 februari in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling Geloven in vriendschap over 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (ILVB). Voorafgaand aan de opening woont Koning Willem-Alexander, als lid van de broederschap, in de Sint-Janskathedraal een besloten oecumenische viering bij ter gelegenheid van het 700-jarig jubileum.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
De jubileumtentoonstelling in het Noordbrabants Museum toont het verleden en heden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap aan de hand van kunstwerken, archivalia en gebruiksvoorwerpen.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 in ’s-Hertogenbosch opgericht als katholiek genootschap. In 1642 werd de ILVB oecumenisch en sindsdien bestaat de helft van de leden uit katholieken en de helft uit protestanten. Tegenwoordig telt de ILVB ongeveer 125 leden en kent zij vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en de onderlinge broederschapsband door het met elkaar organiseren van activiteiten. In de 16e eeuw was Willem van Oranje al lid en de afgelopen 200 jaar zijn meerdere leden van het Koninklijk Huis lid van de ILVB. Aan hen is de titel ‘Zwanenbroeder’ voorbehouden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander met de directeur van het Noordbrabants Museum Charles de Mooij (links) en Diederik Laman Trip, regerend proost van de broederschap.

De jubileumtentoonstelling in het Noordbrabants Museum toont het verleden en heden van de broederschap aan de hand van kunstwerken, archivalia en gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zelf en verwante broederschappen. Een deel objecten wordt geëxposeerd op een lange tafel, dwars door de zalen van het museum. De tafel staat daarbij symbool voor de traditie van de jaarlijkse broederlijke maaltijd in het Zwanenbroedershuis in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch.

RVD, nr. 6