Koningin Máxima brengt werkbezoek aan postacademisch kunstinstituut Van Eyck

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op woensdagmiddag 7 maart 2018 een werkbezoek gebracht aan het postacademisch kunstinstituut Van Eyck in Maastricht. De Van Eyck is een internationale, multidisciplinaire postacademie, waar kunstenaars, ontwerpers, curatoren, architecten en schrijvers de ruimte en tijd krijgen om hun artistieke talenten op een veelzijdige manier verder te ontwikkelen.

Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan het postacademisch kunstinstituut Van Eyck.

Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima met Van Eyck-directeur Lex ter Braak, directeur Birgit Donker van het Mondriaan Fonds, medewerkers, alumni en samenwerkingspartners van de academie over het belang van talentontwikkeling in de kunst en de mogelijkheden daarvoor in Nederland. Zij ontmoette kunstenaars uit Nederland, Mexico, Ghana en Argentinië in hun atelier aan de vooravond van de jaarlijkse Open Studio’s van de academie.

De Van Eyck richt zich op alle kunstdisciplines en kent geen vaststaand curriculum: de projecten die de deelnemende kunstenaars aandragen zijn leidend. De deelnemers verblijven gemiddeld een jaar aan de Van Eyck en werken er aan hun projecten. Iedere deelnemer beschikt tijdens zijn verblijf over een eigen studio en kan gebruik maken van de expertise van de medewerkers en van de Labs in hout, metaal, print en fotografie/nieuwe media. Daarnaast is er een Lab voor natuuronderzoek, een Food Lab en een bibliotheek.

Naast talentontwikkeling biedt de Van Eyck een publiek programma met tentoonstellingen, presentaties en lezingen opgebouwd rond de projecten die de deelnemers, de Labs of deelinstituten aandragen. Jaarlijks organiseert de Van Eyck in maart de Open Studio’s, waarbij alle deelnemers drie dagen lang laten zien waaraan zij hebben gewerkt tijdens hun verblijf aan de academie.

RVD, nr. 55