Koningsdagconcert in Groningen

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn zijn maandagavond 9 april 2018 aanwezig bij het Koningsdagconcert in De Oosterpoort in Groningen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten de musici na afloop van het Koningsdagconcert.

Het Koningsdagconcert staat dit jaar in het teken van de muziek van de Amerikaanse componist, dirigent en onderwijsinspirator Leonard Bernstein. Deze vijfde editie wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium. Daarnaast leveren leden van het internationale dansgezelschap Guy en Roni en sopraan Sara Hershkowitz een bijdrage. De muzikale leiding is in handen van de Engelse pianist en dirigent Wayne Marshall. Naast werken van Bernstein klinkt er muziek van Michael Jackson, John Adams, Dick Dale en Alberto Iglesias. Erwin de Vries zingt liederen van de in 1986 gestorven Groningse volkszanger Ede Staal.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Het initiatief voor het concert werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de Koninklijke Familie Koningsdag meeviert. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal, die samen de grenzen tussen verschillende muzikale genres verkennen. Het concert wordt bijgewoond door genodigd publiek.

Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op vrijdag 27 april, 21.05 uur op NPO 2.

RVD, nr. 58

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prins Constantijn zijn aanwezig bij het Koningsdagconcert.