Koning bezoekt Politieacademie in Apeldoorn

Zijne Majesteit de Koning heeft vanmiddag 18 april 2018 een werkbezoek gebracht aan de Politieacademie in Apeldoorn. 

De Koning bezoekt een oefenwoning waar een ‘plaats delict-situatie’ wordt nagebootst.

De Politieacademie is het onderwijs- en kennisinstituut van de Politie. Zij ontwikkelt en verzorgt het basispolitieonderwijs voor aspiranten en het vakspecialistisch politieonderwijs. Het opleidingsaanbod omvat alle niveaus van middelbaar beroepsonderwijs tot wetenschappelijk onderwijs. De Politieacademie biedt zo’n 400 vakspecialistische opleidingen aan die variëren van één dag tot 3 jaar en verstrekt jaarlijks ongeveer 10.000 diploma’s en certificaten. Verder ontwikkelt zij kennis voor en over de politietaak door middel van onderzoek.

De Koning werd ontvangen door Leon Kuijs, directeur Politieacademie en Leonard Kok, lid Korpsleiding. Het werkbezoek startte met een rondetafelgesprek met als thema politiemensen van de toekomst. De Koning sprak met aspiranten, zij-instromers, docenten en praktijkbegeleiders over hun motivatie om bij de politie te (gaan) werken, hun ervaringen tijdens de opleiding en het dagelijks werk van docenten en praktijkbegeleiders.

Voor een kennismaking met de onderwijspraktijk maakte de Koning een wandeling over het terrein van de Politieacademie. Hij bezocht het oefenveld waar verkeerssituaties en aanhoudingen worden nagebootst en geoefend. Daarnaast bezocht hij een oefenwoning waar een ‘plaats delict-situatie’ werd nagebootst.

Na de wandeling vond het tweede rondetafelgesprek plaats. Tijdens het gesprek stond de politieorganisatie van de toekomst centraal. De maatschappelijke en technologische omgeving waarin de politie opereert verandert snel. Dat vraagt om vakinhoudelijke vernieuwing op terreinen als ICT en financiële opsporing. De Koning sprak met direct betrokkenen over hoe de politie zich voorbereidt op de toekomst, welke samenwerkingsrelaties daarbij relevant zijn en hoe de variëteit van het korps gewaarborgd wordt. Het werkbezoek werd afgesloten met een informele ontmoeting met alle gespreksdeelnemers.

Op 18 januari 2018 heeft de Koning voor de traditionele Nieuwjaarsontvangst specifiek vertegenwoordigers van de eenheden en onderdelen van de Nationale Politie uitgenodigd. De Koning bracht in dit kader op dinsdagochtend 5 december 2017 een werkbezoek aan politiebureau Woerden, waar hij sprak met politieagenten en medewerkers van het basisteam.

RVD, nr. 95