Koningin Máxima spreekt op jubileum symposium Wijzer in geldzaken

Hare Majesteit Koningin Máxima spreekt donderdagochtend 21 juni op het symposium ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het platform Wijzer in geldzaken in de Ridderzaal in Den Haag. Samen met minister van Financiën Wopke Hoekstra en andere aanwezigen blikt zij terug op de inspanningen van het platform de afgelopen tien jaar en kijkt ze vooruit naar hoe de financiële redzaamheid van mensen in de toekomst nog verder kan worden vergroot.

Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima spreekt in de Ridderzaal op het symposium 10 jaar Wijzer in geldzaken.

De activiteiten van platform Wijzer in geldzaken begonnen in 2008 met de lancering van het strategisch actieplan. De gezamenlijke partnerorganisaties ontwikkelden initiatieven om verantwoord financieel gedrag te bevorderen. Voorbeelden zijn de jaarlijks terugkerende Week van het geld, waarin inmiddels tienduizenden gastlessen op basisscholen zijn gegeven en de Pensioen3daagse waardoor miljoenen Nederlanders in actie komen om zich te verdiepen in hun pensioen. Het platform onderzoekt en monitort de financiële situatie van Nederland en deelt haar kennis. Jaarlijks bezoeken vier miljoen mensen Wijzeringeldzaken.nl voor informatie, tools en tips.

Het symposium op 21 juni heeft als thema ‘Wijzer in geldzaken, missie volbracht?’. De laatste wetenschappelijke en praktische inzichten worden gedeeld met betrokken instellingen en partnerorganisaties. Zo spreken onder meer Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, dr. Raymond Montizaan, onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht en Martijn Aslander, stand-up filosoof.

Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. Vanuit deze functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid, en voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken aan het bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland.

RVD, nr. 117