Prinses Beatrix bij viering 100 jaar Zuiderzeewet

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont donderdagmiddag 14 juni in Lelystad en Biddinghuizen de viering bij van 100 jaar Zuiderzeewet. De wet uit 1918 legde de basis voor de ontwikkeling van Nederland als waterland, die onder andere leidde tot inpoldering van de Wieringermeer en de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk.

Prinses Beatrix is aanwezig bij de onthulling van een 60 meter lang geborduurd wandkleed, dat de geschiedenis van Flevoland uitbeeldt.

In Biddinghuizen wordt de Flevowand onthuld, die de geschiedenis van de Zuiderzee verbeeldt op doek. Vrijwilligers uit het dorp hebben gezamenlijk dertigduizend uur gewerkt aan het 60 meter lange kleed, waar geborduurde historische scenes op staan. In de Bataviahaven in Lelystad verzamelt een grote vloot van historische schepen die een relatie hebben met de geschiedenis van de Zuiderzee, de inpoldering en het huidige IJsselmeer. Prinses Beatrix zal met de Groene Draeck een vlootschouw afnemen.

Provincie Flevoland is initiatiefnemer van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. Gedurende een jaar vinden in diverse steden en regio’s rondom de voormalige Zuiderzee evenementen en activiteiten plaats. Onder meer is er een congres over de landschappelijke inrichting van Nederland en een educatie- en museumprogramma waar 14 musea in het Zuiderzeegebied aan meedoen.

RVD, nr. 116

Vanaf de Groene Draeck neemt Prinses Beatrix een vlootschouw af van historische schepen.