Koning bij opening nieuwbouw European Patent Office Rijswijk

Zijne Majesteit de Koning woont woensdag 27 juni 2018 de opening bij van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk. Het nieuwe duurzame gebouw is ontworpen door de architecten Jean Nouvel en Diederik Dam en is 107 meter hoog en 156 meter lang.

Het EPO verleent patenten aan uitvinders, onderzoekers en bedrijven. Door middel van één patentaanvraag kunnen zij patentbescherming krijgen in maximaal 44 aangesloten landen. Daarnaast biedt het EPO toegang tot meer dan 100 miljoen patentdocumenten die vrij gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar innovaties en technologische ontwikkelingen. In 2017 werden meer dan 100.000 patenten verleend.

Het EPO is na de Europese Commissie de grootste organisatie van Europa en biedt werk aan 2700 mensen in Nederland. Daarnaast zijn er kantoren in München, Berlijn, Brussel en Wenen. De historie van het European Patent Office in Rijswijk gaat terug tot 1947. In dat jaar werd de voorganger, het Institute International des Brevets, opgericht als eerste centrale patentorganisatie in Europa. In 1978 ging dit instituut op in het EPO.

De Koning wordt in de nieuwbouw ontvangen door de president van het EPO, de heer Benoît Battistelli. Na het bijwonen van de openingsceremonie krijgt de Koning een rondleiding door het gebouw en spreekt hij met personeelsleden en mensen die betrokken waren bij de nieuwbouw.

RVD, nr. 121