Koning opent nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 20 juni 2018 de nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven. De treinverbinding maakt Eemshaven en het Duitse eiland Borkum beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
De Koning opent de nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven.

Om het nieuwe spoor mogelijk te maken zijn twee nieuwe stations gebouwd; in Roodeschool en in Eemshaven. Het bestaande goederenspoor tussen beide plaatsen is aangepast en geschikt gemaakt voor reizigerstreinen. Tot slot is het tracé met drie kilometer verlengd. De trein rijdt drie tot vier keer per dag vanuit Groningen naar Eemshaven. Mensen die in Eemshaven werken kunnen met het openbaar vervoer van en naar hun werk reizen en toeristen kunnen aansluitend de boot naar Borkum nemen. Het nieuwe spoortracé is het resultaat van een Nederlands-Duits samenwerkingsverband van publieke en private partijen.

Na de opening van de spoorlijn stapt Koning Willem-Alexander in Eemshaven aan boord van het energiezuinige woon- en zeilschip Ecolution. Tijdens de vaartocht wordt de Koning geïnformeerd over de ontwikkeling van Eemshaven en de digitalisering en vergroening van de chemische industrie.

RVD, nr. 130

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Rijkswaterstaat
Tussen Eemshaven en Roodeschool ligt een nieuw spoor.