Koning bezoekt dorpscoöperaties en burgerinitiatieven in Hilvarenbeek

Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdag 6 juni 2018 in Hilvarenbeek een werkbezoek gebracht aan een aantal initiatieven die vanuit de samenleving zijn gestart. De initiatieven dragen bij aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de dorpen die deel uitmaken van de gemeente Hilvarenbeek.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander bezoekt de voormalige kerk van Esbeek, die wordt verbouwd tot een Samenwijscentrum: basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal onder één dak.

Nederland kent veel initiatieven die van onderop vorm krijgen. Ze worden vaak voor en door inwoners opgezet voor de lange termijn. De initiatieven starten veelal vanuit enthousiasme, maar zijn niet vrijblijvend en worden creatief en vakkundig aangepakt. Voorbeelden zijn energiecoöperaties en dorps- en buurtvoorzieningen in eigen beheer.

In Hilvarenbeek bezocht de Koning  - na een gesprek met initiatiefnemers op het terrein van energietransitie - een pomphuis aan het Wilhelminakanaal in Haghorst. Door modernisering werd het pomphuis overbodig en een rijksmonument. In overleg met Rijkswaterstaat transformeerden enkele bewoners de pomp tot generator voor de opwekking van energie via waterkracht. Inmiddels levert het pomphuis via de lokale energiecoöperatie  Hilverstroom elektriciteit aan haar leden in Hilvarenbeek.

Na Haghorst bezocht de Koning  ‘de Melkfabriek’, een kunstwerk in aanbouw op een wandel- en kunstroute door het natuurgebied rondom Esbeek. Voor de realisatie zochten de initiatiefnemers samenwerking met de gemeente en lokale bedrijven. De wandel- en kunstroute wordt beheerd en onderhouden door een stichting bestaande uit vrijwilligers.

In Esbeek werd Koning Willem-Alexander vervolgens ontvangen in de voormalige kerk, die wordt verbouwd tot een Samenwijscentrum: basisonderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal onder één dak. Het initiatief hiertoe kwam van coöperatie Esbeek. Inmiddels zijn onder leiding van de gemeente Hilvarenbeek onderwijsinstellingen, een architectenbureau, provincie Noord-Brabant en organisaties op het gebied van erfgoed en monumentale gebouwen betrokken. De ervaringen van coöperatie Biest-Houtakker, dat in een andere kern van dezelfde gemeente een Samenwijscentrum realiseerde, worden meegenomen in het project.

Het naast de kerk gelegen café Schuttershof dreigde in 2007 als laatste café in het dorp te sluiten, maar coöperatie Esbeek wist het pand te financieren door uitgifte van aandelen. Het café wordt nu beheerd door vrijwilligers en is weer de centrale ontmoetingsplek in Esbeek. De Koning ontmoette in het café vertegenwoordigers van andere initiatieven, zoals Tussenheid Hilvarenbeek, een netwerk van vrijwilligers die hun kennis en kunde aanbieden om het lokaal organiserend vermogen in de gemeente te versterken, en zorgcoöperatie Wij-Wel, dat vraag en aanbod op het gebied van zorg en welzijn koppelt. Tot slot sprak de Koning met gemeenteraadsleden over het nieuwe raadsbreed gedragen programma, dat met  directe inbreng van de inwoners tot stand is gekomen.

Bekijk de video op YouTube.