Koning en Koningin wonen Dia di Bandera bij op Curaçao - programma

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima bezoeken 1 en 2 juli Curaçao. Zij wonen op uitnodiging van de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, de viering bij van Dia di Bandera (zie RVD-bericht nr. 131). Ook staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is bij de evenementen aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arriveren bij het paleis van de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout.

De Koning en Koningin Máxima starten hun bezoek aan Curaçao met een ontmoeting met de gouverneur. Aansluitend hebben zij een gesprek met  de minister-president van Curaçao, Eugene Rhuggenaath en maken zij kennis met leden van de Raad van Ministers van Curaçao. Aan het einde van de middag brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan het havengebied van Curaçao. Op de Megapier 2 in Otrobanda en het drijvende dok van Damen is er aandacht voor de ontwikkelingen in het havengebied.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Op de Megapier 2 in Otrobanda en het drijvende dok van Damen is er aandacht voor de ontwikkelingen in het havengebied.

Op 2 juli ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ’s ochtends de Statenleden en vertegenwoordigers van de Hoge Colleges van Staat. Aansluitend wonen zij de officiële feestelijkheden van Dia di Bandera (dag van de vlag) bij op het Brionplein in Willemstad.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar loopt van Fort Amsterdam in Punda over de Pontjesbrug naar het Brionplein in Otrobanda voor de officiële plechtigheden van Dia di Bandera.

De minister-president en minister van onderwijs van Curaçao houden een toespraak. Daarnaast zijn er onder meer een dansvoorstelling door Fundashon Kas di Kultura Kòrsou en een parade van jeugd en geüniformeerde groepen. ’s Middags brengen de Koning en Koningin Máxima een bezoek aan Bándabou waar zij de lokale festiviteiten bijwonen. 

Aansluitend brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan het festival di Pueblo. Dit festival toont de Curaçaose cultuur en folklore door middel van diverse tentoonstellingen en voorstellingen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar woont de officiële feestelijkheden bij van Dia di Bandera (dag van de vlag) op het Brionplein.

Aan het eind van de middag bezoeken zij de Excel Arts Academy. Deze organisatie is winnaar van het Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds en biedt kinderen en jongeren de kans om zich te ontwikkelen door het volgen van danslessen. In de 17 jaar dat de stichting bestaat zijn al ruim 2.000 kinderen en jongeren geholpen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Het Koninklijk Paar bezoekt het festival di Pueblo.

Als slot van het bezoek vindt een gesprek plaats met deelnemers van Kansen voor Jongeren Cariben van het Oranje Fonds. Het Koninklijk Paar spreekt met vertegenwoordigers van Accretio, Funditut en Equine over hun ervaringen met dit project en wat het voor hen betekend heeft.

RVD, nr. 163