Koning bezoekt buurtinitiatieven in Amsterdam

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 11 juli 2018 in Amsterdam een bezoek gebracht aan een aantal initiatieven die vanuit de samenleving zijn gestart. Deze initiatieven, opgezet voor en door bewoners, leveren een bijdrage aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van de eigen (leef)omgeving. De Koning bezocht de initiatieven van het programma Amsterdammers Maak je stad, Amsterdam Energie en de stadsdorpen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
De Koning en waarnemend burgermeester Jozias van Aartsen bezoeken buurtinitiatieven in Amsterdam.

Na de verwelkoming door waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen startte het werkbezoek van de Koning met een gesprek met enkele sociale initiatiefnemers die hebben meegedaan aan het ontwikkelprogramma Amsterdammers, Maak je Stad! In het afgelopen jaar zijn 37 innovatieve praktijken, burgerinitiatieven en ondernemingen ondersteund die de stad Amsterdam voor iedereen leefbaar maken en houden. Aansluitend maakte de Koning een wandeling door de Kolenkitbuurt. Onderweg bekeek hij wat er met de buurtbewoners tot stand is gebracht, zoals een binnentuin waar de Koning met een aantal bewoners van de omliggende flats sprak over hun werk in de moestuin. Via het logeerhuisje eindigde de wandeling bij de ruimte van de Kolenkit Centrale van Cascoland, een kunstenaarscollectief dat zich samen met bewoners inzet om sociale en culturele uitwisseling in de buurt te versterken.

Na de Kolenkitbuurt bezocht de Koning een initiatief van Amsterdam Energie, een coöperatieve aanpak van zonne-energie. Op initiatief van een aantal bewoners aan de Marcantilaan worden binnenkort zonnepanelen geplaatst op de daken van hun woonblokken. De bewoners zijn niet alleen huurders, maar ook eigenaren (verenigd in VVE’s) en woongroepen. In de woonkeuken van een deelnemende woongroep geven de initiatiefnemers de Koning een toelichting over hun gezamenlijke aanpak. Ook vertegenwoordigers van woningcorporatie Ymere en de coöperatie Amsterdam Energie namen deel aan het gesprek.

Het bezoek aan Amsterdam werd afgesloten met een gesprek over Stadsdorpen in Apollofirst Boutique Hotel in Amsterdam-Zuid. Bijna 10 jaar geleden werd hier het eerste stadsdorp opgericht: een initiatief van bewoners met als doel om zo lang mogelijk actief, gezond en veilig thuis in eigen buurt te kunnen blijven wonen. Inmiddels zijn er ruim 25 stadsdorpen in Amsterdam met uiteenlopende activiteiten. In het hotel vond een rondetafelgesprek plaats met vertegenwoordigers van verschillende stadsdorpen.

RVD, nr. 177