Koningin Máxima bezoekt CHV Noordkade en opent Theater De Blauwe Kei

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op maandag 10 september 2018 CHV Noordkade in Veghel. CHV Noordkade is een industrieel erfgoedcomplex aan de oude binnenhaven van deze deelgemeente van Meierijstad, dat onder meer een herbestemming heeft gekregen als kunst en cultuurcluster. Koningin Máxima opent tijdens haar bezoek aan het fabrieksterrein het nieuwe Theater De Blauwe Kei.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima opent het nieuwe Theater De Blauwe Kei.

Honderd jaar geleden vestigde de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV), een inkooporganisatie voor mengvoeders, kunstmest en granen, zich aan de haven in Veghel vanwege de goede verbinding over spoor en water en de centrale ligging in de Brabantse Meijerij. Het was het begin van de ontwikkeling van de agrifoodsector in de regio. Inmiddels is het oude fabrieksterrein door een coöperatieve samenwerking tussen culturele bedrijven, ondernemers, gemeente en provincie opnieuw tot leven gebracht. Er zijn werkplaatsen, waaronder een oude smederij, theater- en podiumzalen, muziek- en dansstudio’s, cafés en foodwinkels, expositieruimtes en een kunst & designwinkel. Dankzij het initiatief CHV Academy worden sinds dit jaar kunstlessen door professionals gegeven voor elk basisschoolkind in Meierijstad uit groep 4, 5 en 6.

Tijdens haar bezoek wordt Koningin Máxima rondgeleid door de werkplaatsen en ateliers, waar kunstenaars en cursisten van alle leeftijden hun werk presenteren. Na de officiële muzikale opening van Theater De Blauwe Kei ontmoet Koningin Máxima vertegenwoordigers van de culturele coöperaties, familiebedrijven, gemeente, provincie en andere betrokkenen, die bijdragen aan de ontwikkeling van de Noordkade.

RVD, nr. 184