Koning en Prinses Beatrix bij theatervoorstelling De Stormruiter

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zijn zaterdagavond 8 september aanwezig bij de première van de muziek- en theatervoorstelling De Stormruiter in WTC Expo in Leeuwarden. De Stormruiter is een epische vertelling over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. In de voorstelling doen naast toneelspelers en koorleden ook 100 Friese paarden mee. De Stormruiter is de grootste productie van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018).

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix zijn bij de première van muziek- en theatervoorstelling De Stormruiter.

De Stormruiter vertelt het levensverhaal van dijkgraaf Hauke Haien, die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Het script is gebaseerd op de negentiende eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm. De samenstelling en regie is in handen van Jos Thie.

De Koning en Koningin Máxima hebben in januari de openingshandeling verricht van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. Sinds 1985 worden jaarlijks twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad, bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien. De hoofdsteden stellen een programma op dat bestaat uit evenementen die het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten. Het motto van LF2018 is Iepen Mienskip, Fries voor samenwerken en openstaan voor een veranderende wereld. Het culturele programma toont hoe duizenden Friezen, samen met andere Europeanen, samenwerken om hun eigen plek tot een betere plek te maken voor volgende generaties.

RVD, nr. 188