Koninklijk Paar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland - programma

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober 2018 een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland (zie RVD-persbericht nr. 141). Het Koninklijk Paar wordt begeleid door minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De minister leidt ook de economische missie die gelijktijdig plaatsvindt op onder meer het terrein van Digitalisering, met als thema Veilige en Digitale Industrie en Life Sciences & Health (LSH), met de nadruk op eHealth en ouderenzorg. Vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, leidt de LSH-missie. De economische missie sluit aan op het transformatieproces in Rijnland-Palts en Saarland van oude industrie naar een digitale economie. 
 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden op de Staatskanselarij van Rijnland-Palts ontvangen door minister-president Malu Dreyer.

Woensdag 10 oktober Rijnland-Palts 

Coöperatieve gedachte – Mainz

In de ochtend van woensdag 10 oktober worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de Staatskanselarij van Rijnland-Palts in Mainz ontvangen door minister-president Malu Dreyer en haar echtgenoot Klaus Jensen. Na een nadere kennismaking volgt een lunch, waarbij de minister-president en de Koning een toespraak houden. De lunch staat in het teken van “Raiffeisen 200 jaar”. F.W. Raiffeisen werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van de coöperatieve gedachte. Hij startte een boerenleenbank vanuit het idee dat door collectieve inzet duurzame verbeteringen mogelijk zijn. Tijdens de lunch gaan Ralf Barkey, bestuursvoorzitter van het Genossenschafts-Verband der Regionen, en professor Tine de Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis in Utrecht, in op de coöperatieve gedachte anno 2018.     

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
De Koning houdt een toespraak tijdens de lunch, die in het teken staat van “Raiffeisen 200 jaar”. F.W. Raiffeisen werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van de coöperatieve gedachte.

Innovatie binnenvaartketen en digitalisering wijnbouw – Oberes Mittelrheintal en Moezel 

Na de lunch vertrekt het Koninklijk Paar naar Oberwesel om tijdens een boottocht over de Rijn te spreken met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van havenbedrijven, industrie, binnenvaart en overheid over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen. De boottocht voert de Koning en Koningin door het UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken een boottocht door het Oberes Mittelrheintal. Tijdens de boottocht spreken ze met vertegenwoordigers uit de binnenvaartsector over verduurzaming en innovatie.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Albert Nieboer
De boottocht voert door het Oberes Mittelrheintal. Het dal staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

In de namiddag arriveren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Bernkastel-Kues aan de rivier de Moezel. Na bezichtiging van een wijngaard en uitleg over digitalisering in de wijnbouw, gaat het Koninklijk Paar in gesprek met Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers over samenwerking, klimaat en technologische ontwikkelingen in de wijnsector.  

Trade dinner - Trier

‘s Avonds is het Koninklijk Paar in Trier aanwezig bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts. Minister Kaag en de minister van Economische Zaken van Rijnland-Palts, Volker Wissing, houden een toespraak.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Het Koninklijk Paar is bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, houdt een toespraak.

Donderdag 11 oktober Rijnland-Palts en Saarland

Werelderfgoed en 200e geboortedag Karl Marx - Trier

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezichtigen donderdagochtend 11 oktober in Trier de Porta Nigra. De stadspoort stamt uit de Romeinse tijd en is hét herkenningsteken van Trier. Aansluitend bezoekt het Koninklijk Paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. De drie monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx. Het Koninklijk Paar sluit het bezoek aan Rijnland-Palts hierom af met een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx. Marx ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Porta Nigra in Trier.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Het Koninklijk Paar bezoekt een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx.

Veilige en Digitale Industrie – Coöperatieve gedachte – Saarbrücken - Saarlouis, Saarland

Op donderdagmiddag worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Saarland op de Staatskanselarij in Saarbrücken ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans. In Stadtschloss Saarbrücken volgt een lunch, waar de minister-president en de Koning een toespraak houden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden ontvangen door minister-president Tobias Hans en zijn echtgenote Tanja Hans.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
De Koning houdt een toespraak tijdens de lunch in Stadtschloss Saarbrücken.

In de middag sluit het Koninklijk Paar aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie op de Universiteitscampus van Saarbrücken. Nederlandse en Duitse deelnemers aan het programma laten digitale ontwikkelingen in de maakindustrie zien en bespreken verdere samenwerking op het terrein van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Op de Universiteitscampus van Saarbrücken wordt het Koninklijk paar ontvangen door Robot Pepper.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Op de Universiteitscampus spreekt het Koninklijk Paar onder meer met deelnemers van het programma ‘Digitale Ontwikkelingen in de Maakindustrie’.

Aansluitend vertrekken Koning en Koningin naar Saarlouis om een praktijkvoorbeeld te zien van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. In  Duitsland bestaan inmiddels ruim 1800 soortgelijke coöperaties. 

Transformatie van oude naar nieuwe industrie - Mettlach 

’s Avonds bij het diner in Schloss Saareck in Mettlach geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine bij de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nederlandse ambassade / Jasper Kettner
Diner in Schloss Saareck.

Vrijdag 12 oktober – Saarland

Werelderfgoed – Transformatie van oude naar nieuwe industrie – Völklinger Hütte

Op vrijdag 12 oktober gaan Koning en Koningin naar Industrieel Werelderfgoed Völklinger Hütte. In deze voormalige ijzersmelterij vindt een tweedaagse bijeenkomst plaats met deskundigen en internationale studenten over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa. Na een rondleiding door het oude fabriekscomplex, spreekt het Koningspaar met de deelnemers. 2018 is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, met als motto ‘Ons Erfgoed: waar verleden en toekomst samenkomen’. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de Völklinger Hütte. Deze voormalige ijzersmelterij is UNESCO-werelderfgoed sinds 1994.

eHealth en ouderenzorg - Homburg

Het bezoek aan Saarland wordt afgesloten in de Universiteitskliniek in Homburg, waar het Koninklijk Paar samenkomt met de economische missie Life Sciences & Health en de Duits-Nederlandse samenwerking op het terrein van eHealth en ouderenzorg wordt besproken en gedemonstreerd. 

RVD, nr. 211