Koning bezoekt winnaar Appeltje van Oranje Buddy to Buddy

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 26 september in Zutphen een werkbezoek gebracht aan stichting Buddy to Buddy, één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2018 van het Oranje Fonds.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Oranje Fonds / Bart Homburg
Koning Willem-Alexander in gesprek met vertegenwoordigers van en betrokkenen bij Buddy to Buddy.

Buddy to Buddy koppelt (ex-)vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar als maatjes. Het initiatief startte in 2015, naar aanleiding van discussie in Zutphen over de  komst van een asielzoekerscentrum. Buddy to Buddy wil niet alleen vluchtelingen uit hun sociale isolement halen, maar ook de betrokkenheid van Nederlanders vergroten. De organisatie is inmiddels actief in Zutphen, Breda en Utrecht. In totaal zijn al 700 mensen gekoppeld. 

Koning Willem-Alexander sprak tijdens zijn bezoek met vertegenwoordigers van en betrokkenen bij  Buddy to Buddy. Aan bod kwamen onder andere de ontwikkeling, samenwerking en groei van het initiatief. Ook sprak de Koning met een aantal koppels over hun ervaringen en woonde hij een deel van een matchingslunch bij, waar gekoppelde nieuwkomers en Nederlanders elkaar voor het eerst ontmoetten. Tijdens het bezoek sprak de Koning eveneens met betrokkenen bij de uitwisselingsdag ‘Integratie in Actie’, een initiatief voor integratie van nieuwkomers in de provincie Gelderland.       

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Dit jaar werden de prijzen uitgereikt aan initiatieven van jonge en sociale ondernemers. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 224