Koning opent tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa

Zijne Majesteit de Koning opent zaterdagochtend 15 december de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum Utrecht.

De Koning opent de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.

De tentoonstelling toont onder andere schilderijen van de Utrechtse kunstenaars Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. Deze schilders trokken begin 17e eeuw naar Rome en raakten geïnspireerd door de schilderkunst van onder meer Caravaggio. Typerend voor zijn werk is de realistische schildertrant en de bijzondere behandeling van het licht (clair-obscur). Bij terugkeer pasten de Utrechtse ‘caravaggisten’ deze technieken toe op vooral historiestukken met bijbelse en mythologische onderwerpen en genrestukken zoals muzikanten en drinkers. Zij vormden een inspiratiebron voor Hollandse meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt. Het museum toont werken van Caravaggio en van de Utrechtse schilders temidden van andere Europese navolgers.

RVD, nr. 265