Koning bij symposium dr. Denis Mukwege Foundation

Zijne Majesteit de Koning is woensdagavond 28 november in De Nieuwe Kerk in Den Haag aanwezig bij een symposium van de dr. Denis Mukwege Foundation. Het symposium staat in het teken van het Initiatief voor Herstel en Erkenning, een nieuw internationaal samenwerkingsverband dat de gevolgen van verkrachting als oorlogswapen moet verzachten. 

De Koning spreekt tijdens het symposium van de dr. Denis Mukwege Foundation met slachtoffers, dr. Denis Mukwege en het bestuur van de stichting.

Dr. Denis Mukwege is een Congolese gynaecoloog en activist die slachtoffers van seksueel geweld heeft geopereerd en wereldwijd strijdt tegen het gebruik van verkrachting als oorlogswapen. Samen met de Iraakse activiste Nadia Murad ontvangt hij dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Mukwege ontving in 2016 de Four Freedoms Award.

Aan het symposium nemen overheden, internationale organisaties en donoren deel. Hare Koninklijke Hoogheid Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg zal tijdens het symposium spreken. In het programma nemen slachtoffers uit conflictgebieden een prominente rol in. 

Het symposium is onderdeel van een vijfdaagse conferentie van het Internationaal Slachtoffer Netwerk. In het netwerk zijn vrouwen verenigd die in hun thuislanden seksueel geweld tijdens oorlogen en genocides hebben meegemaakt. Zij delen ervaringen en ontwikkelen gezamenlijk strategieën ter bestrijding van seksueel geweld.

De Koning woont het symposium bij en spreekt met slachtoffers, dr. Denis Mukwege en het bestuur van de stichting.

RVD, nr. 266

De Koning ontmoet dr. Denis Mukwege, een Congolese gynaecoloog en activist die slachtoffers van seksueel geweld heeft geopereerd. Hij strijdt wereldwijd tegen het gebruik van verkrachting als oorlogswapen.