Koninklijke Familie bij uitreiking Prins Claus Prijs 2018

Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Mabel zijn donderdag 6 december in het Koninklijk Paleis Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs 2018 aan de Market Photo Workshop; een cultureel platform en opleidingsinstituut in Johannesburg, Zuid-Afrika. Prins Constantijn reikt als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds de prijs uit. Naast de hoofdlaureaat ontvangen ook zes andere laureaten hun prijs uit handen van Prins Constantijn.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Prins Constantijn reikt de Grote Prins Claus Prijs 2018 uit aan Market Photo Workshop; een cultureel platform en opleidingsinstituut in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het Fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

Market Photo Workshop is opgericht door de Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt (1930-2018). Het oprichten van de fotovakschool voor zwarte Zuid-Afrikanen vond plaats tijdens de periode van apartheid. De fotovakschool stelde hen in de gelegenheid hun ervaringen in beelden uit te drukken. In de afgelopen dertig jaar is de opleiding gegroeid en aangepast, maar met behoud van de radicale geest en idealen van sociale rechtvaardigheid. Volgens het Prins Claus Fonds is Market Photo Workshop een veelzijdig opleidingsinstituut en cultureel platform van internationale betekenis waar studenten uit heel Afrika naartoe komen. Het instituut begeleidt en steunt toekomstige fotografen bij hun carrière en brengt hun de idealen van de sociale fotografie bij. Onder de verdiensten van het instituut valt het opzetten van een sterk lokaal en regionaal netwerk en een uitgebreid beeldarchief van uniek historisch en sociaal belang.

Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Next Generation Prins Claus Prijs; een eerbetoon aan een creatief initiatief met een positieve bijdrage aan het leven en toekomstperspectief van jonge mensen. De prijs is door het Prins Claus Fonds ingesteld om activiteiten met en voor jonge mensen van 15 tot 35 jaar te ontwikkelen en te steunen. Dada Masilo (1985), danseres en choreografe uit Soweto, Zuid-Afrika krijgt de eerste Next Generation Prijs uitgereikt.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Het Prins Claus Fonds steunt, verbindt en eert kunstenaars en culturele organisaties in gebieden waar culturele expressie onder druk staat.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Frank van Beek
Groepsfoto met de winnaars van de Prins Clausprijzen 2018.