Koning bij lancering van nieuw energie- en mobiliteitssysteem We Drive Solar in Utrecht

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander woont op donderdagmiddag 21 maart in Utrecht de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem, ontwikkeld door samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault. Het systeem betreft een stadsbreed netwerk van universele laadpalen die elektrische (deel)-auto's kunnen laden én ontladen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander woont de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem, ontwikkeld door samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault.

De elektrische auto wordt door deze zogeheten bidirectionele laadpalen een batterij op wielen die op piekmomenten zonne-energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage aan de energietransitie geleverd.

De toegepaste techniek wordt als een open standaard beschikbaar gesteld. Dat betekent dat in de toekomst verschillende automerken gebruik kunnen maken van de paal. De elektrische Renault ZOE kan zowel op- als ontladen en wordt als deelauto ingezet door We Drive Solar. De gemeente Utrecht heeft er als eerste Nederlandse gemeente voor gekozen het nieuwe energie-en mobiliteitssysteem op grootschalige wijze te implementeren. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het toepassen van het systeem.

De lancering van het project komt voort uit de intentieverklaring die door Renault en zijn economische partners, de gemeente Utrecht, ElaadNL en LomboXnet is ondertekend in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk in 2016. In de verklaring staan afspraken over de ontwikkeling van de 'batterij op wielen', deelmobiliteit op zonnestroom en laadinfrastructuur met open standaard als een krachtig ecosysteem. De gemeente Utrecht was hiermee pilotgebied en living lab voor We Drive Solar en haar partners Last Mile Solutions en Siers.

RVD, nr. 35