Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 2 april een werkbezoek gebracht aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Tijdens het bezoek stond de volledige breedte van het werk van het Fotomuseum centraal; van tentoonstellingsruimte en digitaliseringsatelier tot platform voor kennisontwikkeling en debat op het gebied van fotografie. Speciale aandacht was er voor het restauratieatelier. De restauratoren van het museum hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan ruim 42.000 kleurendia’s van fotograaf Ed van der Elsken. Het resultaat is vanaf 25 mei te zien tijdens de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima brengt een werkbezoek aan het Nederlands Fotomuseum.

Koningin Máxima bezocht eerst de expositieruimtes, waar directeur Birgit Donker onder andere een rondleiding gaf over de tentoonstelling Shadows van Alfredo Jaar en vertelde hoe het museum met bezoekers op zaal in gesprek gaat over fotografie. Ook kreeg Koningin Máxima uitleg bij de tentoonstelling De collectie belicht door…, waar het museum hedendaagse fotografen uitnodigt om als gastcurator een keuze te maken uit werken uit de bestaande collectie. De collectie van het Nederlands Fotomuseum bestaat uit circa 5,5 miljoen beelden, waarvan het oudste dateert uit 1842. De collectie bevat documentaire- en experimentele beelden, als ook historische- en hedendaagse fotografie.

In het restauratieatelier vertelden de restauratoren vervolgens over hun werkzaamheden. De technieken die in het Fotomuseum worden ontwikkeld, zoals het op grote schaal verwijderen van schimmels van dia’s, worden veelal overgenomen in het buitenland. Ook in het digitaliseren van de collectie loopt het museum voorop. Na een uitleg daarover in het Digitale Atelier bezocht Koningin Máxima het depot, dat onder andere complete archieven van fotografen Ed van der Elsken en Cas Oorthuys omvat.

Afsluitend sprak Koningin Máxima met medewerkers, partners uit het onderwijs en fotografen over de maatschappelijke en culturele rol van het Nederlands Fotomuseum. Samen met scholen in de buurt wil het museum de visuele geletterdheid vergroten en jong en oud onderwijzen in ‘kijken’. Zo heeft het Nederlands Fotomuseum nauwe banden met de naastgelegen Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, de mbo/hbo-opleiding fotografie.

RVD, nr. 72