Koning brengt werkbezoek aan creatieve broedplaats Sectie-C in Eindhoven

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 5 april samen met burgemeester John Jorritsma van Eindhoven een werkbezoek gebracht aan Sectie-C in het stadsdeel Tongerle. Het werkbezoek was gewijd aan de rol die de creatieve gemeenschap heeft voor de economie en samenleving van de stad en regio Eindhoven. Sectie-C is een broedplaats op het oude fabrieksterrein van Stork en draagt met meer dan tweehonderd creatieve ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden bij aan de identiteit van de stad. De Dutch Design Foundation (DDF) speelt daarin een belangrijke rol.

Koning Willem-Alexander en de burgemeester in gesprek met creatieve ondernemers en medewerkers van organisaties als de Technische Universiteit Eindhoven, de Design Academy Eindhoven en Dutch Design Foundation.

Met behulp van ontwerpers, creatieve ondernemers, kunstenaars en de TU Eindhoven (TUe) heeft de gemeente Eindhoven zich in de jaren negentig ontwikkeld tot innovatieve designstad. Ontwerpers vestigden zich in de lege Philipsfabrieken op Strijp, de Dutch Design Week is sinds de start in 2002 uitgegroeid tot groot internationaal evenement en de Design Academy Eindhoven (DAE) brengt al jaren Nederlands talent voort. Door het creatief collectief dat alle betrokkenen vormen komen uiteenlopende samenwerkingsrelaties tot stand tussen de TUe, DAE, DDF, gevestigde ontwerpstudio’s en beginnende creatieven. Hierbinnen vormt Sectie-C sinds 2010 een vrijplaats om te experimenteren. De bewoners zijn met hun eigen ideeën zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Sectie-C en helpen starters op weg.

De Koning ontvangt een rondleiding door Sectie-C van Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation (links in groen).

De Koning werd samen met burgemeester Jorritsma rondgeleid door Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation. Ze bezochten zeven werkplaatsen en ontwerpstudio’s van zeer diverse ontwerpers en creatieve ondernemers; van stop motion-animatiefilmpjes, meubels en sculpturen tot verlichtingssystemen en muzikale installaties. Zij spraken met de ontwerpers over de vraag hoe Sectie-C het karakter van broedplaats kan behouden en tegelijkertijd als organisatie kan professionaliseren.

Daarna spraken de Koning en de burgemeester met vertegenwoordigers uit de creatieve sector, van de TUe, DAE en DDF over de betekenis van een broedplaats als Sectie-C voor de stad Eindhoven en van ontwerpers voor de samenleving in bredere zin. Ook kwamen de verbindingen tussen de diverse spelers en de kansen en bedreigingen voor de toekomst aan bod.

De Dutch Design Foundation is binnen en buiten Nederland actief om veelbelovende designers ondersteuning en publiciteit te bieden. Naast Dutch Design Week organiseert DDF met dat doel ook World Design Embassies, Dutch Design Awards, debatten, lezingen, tentoonstellingen en bijeenkomsten.

RVD, nr. 77

Koning Willem-Alexander bezoekt het atelier van Michiel Martens en Jetske Visser.