Koningin Máxima bij voorjaarsvergadering Internationaal Monetair Fonds en Wereld Bank Groep

Hare Majesteit Koningin Máxima is van donderdagmiddag 11 tot en met vrijdag 12 april in Washington DC in het kader van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep (WB). Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©World Bank
Koningin Máxima houdt in Washington DC een toespraak over het belang van de ontwikkeling van veilige digitale identiteitsbewijzen waarbij persoonlijke gegevens beschermd worden.

Hare Majesteit Koningin Máxima is van donderdagmiddag 11 tot en met vrijdag 12 april in Washington DC in het kader van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep (WB). Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koningin Máxima heeft en marge van de voorjaarsvergadering een overleg met de leden van de Reference Group. Dit is haar vaste klankbordgroep met vertegenwoordigers van internationale organisaties die zich onder meer bezig houden met goede toegang tot financiële diensten voor vermindering van armoede en bevordering van economische ontwikkeling. De Reference Group is altijd nauw betrokken bij de voorbereiding en opvolging van de VN landenbezoeken van Koningin Máxima.

Verder voert Koningin Máxima gesprekken met diverse regeringsvertegenwoordigers en gouverneurs van centrale banken over de voortgang van inclusieve financiering in hun land. Zo spreekt zij onder andere met de minister van Financiën van Ethiopië, Ahmed Shide en Dr. Yinager Dessie, gouverneur van de Centrale Bank. Ook ontmoet zij de minister van Financiën van Bangladesh, Mustafa Kamal en Centrale Bank gouverneur Fazle Kabir en spreekt zij met de minister van Financiën van India, Arun Jaitley en de minister van Financiën van Indonesië, Sri Mulyani Indrawati over de stand van zaken van toegang tot financiële diensten in hun land.

Vrijdagmiddag 12 april is Koningin Máxima samen met de interim president en CEO van de WB, Kristalina Georgieva, aanwezig bij de bijeenkomst Mission Billion: Transforming Countries and Empowering People Through Digital Identity. Volgens de WB kunnen wereldwijd circa één miljard mensen hun identiteit niet bewijzen omdat zij geen geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben. Miljoenen anderen hebben wel een identiteitsbewijs, maar deze kan niet op geldigheid gecontroleerd worden. Zonder identiteitsbewijs is het vrijwel niet mogelijk om gebruik te maken van officiële financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en pensioenen. Dit beperkt ook kleine ondernemers om hun producten bijvoorbeeld via internet te verkopen. De bijeenkomst richt zich op de inzet van technologie voor de ontwikkeling van nationale digitale identiteitssystemen. Belangrijk aandachtspunt is de waarborging van dataprivacy.

Tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF en de WB worden onder meer de vooruitzichten besproken van de wereldeconomie en armoedebestrijding. Aanwezigen zijn onder andere centrale bankiers, ministers van Financiën en Ontwikkeling, academici en vertegenwoordigers uit de private sector.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal. Zij adviseert in deze functie over het belang van financiële diensten en zet zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

RVD, nr. 81