Prinses Beatrix aanwezig bij viering 250-jarig bestaan Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 7 juni aanwezig bij de viering van het 250-jarig jubileum van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte op het stadhuis in Rotterdam. Het genootschap werd op 3 juni 1769 opgericht in Rotterdam en is daarmee een van de oudste wetenschappelijke verenigingen van het land. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte.

Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Prinses Beatrix is aanwezig bij de viering van het 250-jarig jubileum van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte.

Onder het motto ‘Certos Feret Experientia Fructus’ ofwel ‘de ondervinding zal betrouwbare voortbrengselen geven’ levert het genootschap een bijdrage aan de wetenschappelijke en industriële ontwikkeling van Nederland, en die van Rotterdam in het bijzonder. De vereniging organiseert lezingen, ondersteunt initiatieven en looft de Internationale Steven Hoogendijk Award uit op het gebied van de technische en medische wetenschap.

Voor het 250-jarig jubileum is een prijsvraag uitgeschreven om het belang van proefondervindelijke wijsbegeerte voor de maatschappij te onderstrepen en de toepassing ervan te stimuleren.  De prijsvraag staat in het teken van de wetenschapscommunicatie en de vraag hoe de verbinding tussen wetenschapper en publiek op proefondervindelijke wijze kan worden verbeterd. Tijdens de viering presenteren kandidaten hun ideeën en kiest een jury de uiteindelijke winnaar. Prinses Beatrix spreekt met de winnaar en een aantal kandidaten en ontvangt het jubileumboek.

RVD, nr. 97