Koningin Máxima houdt openingstoespraak bij Global Entrepreneurship Summit 2019

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt dinsdagochtend 4 juni in het World Forum Den Haag de openingstoespraak ter gelegenheid van de Global Entrepreneurship Summit 2019 die van maandagavond 3 tot en met woensdag 5 juni wordt gehouden. Het gastheerschap ligt dit jaar bij minister-president Mark Rutte en de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Michael Pompeo. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, is voorzitter van de conferentie. Koningin Máxima spreekt mede in haar functie van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Koningin Máxima houdt de openingstoespraak ter gelegenheid van de Global Entrepreneurship Summit 2019.

De GES wordt sinds 2010 door de overheid van de Verenigde Staten georganiseerd, sinds 2011 in samenwerking met een gastland. De conferentie heeft zich ontwikkeld tot een mondiaal podium voor stimulering van ondernemerschap en innovatie. Het is een platform voor het uitwisselen van kennis en projecten voor ondernemers, de corporate sector en investeerders. Thema van dit jaar is ‘The Future Now’. Het accent ligt op de inzet van technologie en innovatie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals betere gezondheidszorg en de vermindering van het gebruik van plastic. De conferentie is ook bedoeld voor het sluiten van zakelijke overeenkomsten. Het is de eerste keer dat de GES in een lidstaat van de Europese Unie wordt gehouden.

Centraal staan vijf duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, SDG’s), te weten; agrifood, connectiviteit, energie, gezondheid en water. Subthema’s zijn vrouwelijk ondernemerschap, toegang tot investeringskapitaal en de industrieën van de toekomst. Aanwezigen bij de conferentie zijn circa 2000 koplopers in innovatie, ondernemerschap, investeringen, wetenschap en beleid. Hiervan zijn er 1.200 geselecteerd als de ‘next generation entrepreneurs’. Hun projecten en ideeën bieden oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke problemen. 

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf. Elk jaar geeft het Comité een trendanalyse uit in de vorm van het ‘Jaarbericht Staat van het MKB’.

Koningin Máxima is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In deze functie adviseert zij de secretaris-generaal en zet zij zich wereldwijd in voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het GPFI, Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering van de G20.

RVD, nr. 102