Koning opent vernieuwd Museum De Lakenhal in Leiden

Zijne Majesteit de Koning opent op woensdagmiddag 19 juni het vernieuwde Museum De Lakenhal in Leiden. Na een restauratie en uitbreiding van twee jaar heeft het museum nu een moderne vleugel die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden vanaf de zestiende eeuw tot nu, is vanaf de opening permanent te zien.

Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde Museum De Lakenhal in ‘sleutelstad’ Leiden.

De geschiedenis van Leiden wordt in het vernieuwde museum De Lakenhal in zeven presentaties belicht. Zo zijn er verhalen over De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. Sinds 1874 is het museum gevestigd in de monumentale Laecken Halle uit 1641. Voorheen was dit een keurhal voor de kenmerkende Leidse wollen lakense stoffen die wereldwijd verhandeld werden. Tijdens een rondleiding door het museum krijgt de Koning het Nieuw Leids Laken te zien, dat door vijf hedendaagse ontwerpers en kunstenaars is vormgegeven.

Ook is er aandacht voor Lucas van Leyden’s ‘Laatste Oordeel’ (ca.1526-1527), dat naast werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten een van de hoogtepunten uit de museumcollectie is. Behalve historische kunst zijn in Museum De Lakenhal ook moderne werken te zien van onder meer Marlene Dumas, Erwin Olaf, Atelier Van Lieshout en modeontwerper Edwin Oudshoorn. Het museum heeft daarnaast educatieve programma’s voor jeugd en volwassenen. De Koning bezoekt tijdens de heropening het nieuwe educatieatelier, waar een schoolklas op dat moment een programma volgt.

Het vernieuwde museum is vanaf 20 juni te bezoeken. Tijdens het openingsfestival van 20 tot en met 23 juni is Museum De Lakenhal vrij toegankelijk voor publiek. 

RVD, nr. 104

Rondleiding door het vernieuwde Museum De Lakenhal.