Koning brengt werkbezoek aan de Mijnendienst en Duikgroep van de Koninklijke Marine

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag 14 mei een werkbezoek gebracht aan de Mijnendienst en de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine.

Koning Willem-Alexander bezoekt de Mijnendienst en de Defensie Duikgroep in Den Helder.

De Koning kreeg bij de Mijnendienst een presentatie over de Nederlandse en Europese strategische belangen van een vrije doorgang op zee. Vervolgens sprak de Koning met deskundigen over mijnendreiging en hoe de marine deze nu en in de toekomst aanpakt.

Tijdens de rondleiding door het Duikbedrijf demonstreerden specialisten diverse middelen en moderne zoekmethodes om mijnen te vinden en te ruimen. Daarnaast liet een duiker in een onderwatertank zien hoe onderhoud en reparaties aan marineschepen worden verricht middels onderwaterlassen. Ook nam de Koning een kijkje in duiksimulator ‘Medusa’. Duikers gebruiken deze simulator als test- en trainingsruimte. Het Duikmedisch centrum benut de Medusa als hyperbare behandelruimte. In deze behandelruimte is de druk groter dan de luchtdruk op zeeniveau, waardoor duikers bijvoorbeeld kunnen worden behandeld aan duikerziekten, terwijl ze 100% zuurstof inademen.

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het duikvaartuig Nautilus. Het duikvaartuig beschikt over een decompressietank voor meerdere personen. Na de rondleiding op het schip sprak de Koning met duikers en bemanningsleden.

RVD, nr. 109