Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen weer open voor publiek

Deze zomer zijn Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement voor de vierde keer een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Dit jaar openen beide locaties tegelijkertijd hun deuren op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 3 augustus. Het Koninklijk Staldepartement is daarnaast ook op de vier vrijdagmiddagen vanaf 2 augustus te bezoeken.  

Paleis Noordeinde is één van de drie paleizen die door de Staat ter beschikking zijn gesteld aan het Staatshoofd en fungeert als werkpaleis voor de Koning. Dagelijks is dit de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis en worden er gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Het aangrenzende staldepartement, dat deel uitmaakt van het paleiscomplex, coördineert en verzorgt de vervoersbewegingen van de leden van het Koninklijk Huis. Naast de traditionele paarden en koetsen is hier ook het wagenpark van de Dienst Koninklijk Huis te vinden.

Het Koninklijk Staldepartement kan iets ruimer worden opengesteld dan Paleis Noordeinde, omdat bij het paleis meer rekening moet worden gehouden met het dagelijks intensieve gebruik als kantoor en ontvangstruimte en met de kwetsbaarheid van het monumentale gebouw. Door openstelling gedurende vier zaterdagen in de zomer heeft het publiek toch de kans om kennis te nemen van enkele bijzondere (kunst-) historische ruimtes in het paleis, die tot ons nationaal erfgoed behoren.

Van Paleis Noordeinde wordt het zogeheten Corps de Logis opgesteld. Dit is het middelste gedeelte van het paleis waar zich alle officiële ontvangstruimtes bevinden. In de verschillende zalen informeren medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis over de geschiedenis en het gebruik van de ruimtes. Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de functies van de Balkonkamer en de historie van de kroonluchters in de Grote Balzaal. In de Marot Eetzaal is een ingedekte tafel te zien met tafelgoed uit de periode van Koningin Wilhelmina. Op het Koninklijk Staldepartement zijn naast de paarden en rijtuigen net als voorgaande jaren verschillende (historische) auto’s zien. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet.

Toegang

Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde of het Koninklijk Staldepartement met een toegangsbewijs op naam. Deze zijn voor zes euro te koop via de website https://tickets.paleis-noordeinde.nl, die in de loop van donderdag 4 juli 2019 operationeel is. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang.

Voor Paleis Noordeinde kunnen per boeking maximaal vier kaarten en voor het Koninklijk Staldepartement maximaal twaalf kaarten worden besteld. Kaarten voor kinderen tot en met 4 jaar tellen niet mee in deze maximale aantallen. Bezoekers ontvangen op de dag van bezichtiging een informatieboekje, voor kinderen is er een speciale uitgave. Deze boekjes zijn, net als de speurtocht voor kinderen, ook in het Engels verkrijgbaar. 

Voor een bezoek aan de beide locaties dienen twee afzonderlijke tickets te worden besteld met minimaal 1,5 uur tussen de twee aanvangstijden, rekening houdend met de gemiddelde bezoekduur. Omdat bestellingen en foutieve gegevens na beëindiging van het bestelproces niet meer kunnen worden aangepast, is het raadzaam voorafgaande aan de boeking alle benodigde gegevens bij de hand te hebben: geboortedatum en voor- en achternamen, zoals vermeld op het geldig legitimatiebewijs. Het paleiscomplex is ook virtueel te ‘bezoeken’ via Google Street View.  

RVD, nr. 155

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD / Maarten Schuth
Ongeveer 10.000 bezoekers wisten in 2018 een ticket te bemachtigen voor een rondleiding door Paleis Noordeinde.