Prinses Beatrix onthult standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden onthult woensdagmiddag 9 oktober een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht.

©ANP
Prinses Beatrix onthult in de Hofstraat het standbeeld, dat ontworpen is door Arie Schippers.

De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting heeft het standbeeld aan de stad Dordrecht geschonken. Willem van Oranje bezocht Dordrecht meerdere keren. Ook vond de Eerste Vrije Statenvergadering er in 1572 plaats, bijeengeroepen door Willem van Oranje. Tijdens deze vergadering werd hij uitgeroepen tot stadhouder van de Staten van Holland, Zeeland en Utrecht. Dit vormde de basis voor de onafhankelijkheid van de Nederlanden.

De stichting heeft als doelstelling het oprichten en onderhouden van gedenktekens die herinneren aan Willem van Oranje.

Het standbeeld staat aan het begin van de Hofstraat, nabij het Hof van Nederland. Het beeld is ontworpen door Arie Schippers. Hij maakte onder andere het monument van Nelson Mandela, Long Walk to Freedom, in Den Haag.

RVD, nr. 188