Koning opent tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters

Zijne Majesteit de Koning opent donderdagmiddag 10 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters.

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe van Spanje zijn aanwezig bij de opening van de tentoonstelling 'Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters' in het Rijksmuseum.

Het museum presenteert ruim 60 meesterwerken uit de 17de eeuw, waaronder van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. De werken worden in paren getoond, zodat verrassende overeenkomsten te zien zijn van tijdgenoten die elkaar niet hebben gekend. De schilderkunst stond in de 17de eeuw in beide landen in hoog aanzien. Thema’s waren met name religie en realisme.

De zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Toch maken beide landen een periode van artistieke bloei door met de opkomst van  Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660). De tentoonstelling  markeert het 200-jarig jubileum van het Museo Nacional del Prado in Madrid en het Jaar van Rembrandt 2019.

RVD, nr. 213