Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt vrijdagmiddag 11 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn. 

Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
De Koning reikt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voortgezet. De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 207 kunstenaars beeldmateriaal in.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 12 oktober tot en met 17 november. Het Paleis is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur (tijdens de herfstvakantie ook op maandag geopend). 

RVD, nr. 222

Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
Koning Willem-Alexander reikt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2019 uit aan Leo Arnold, Cian-Yu Bai en Machteld Rullens.