Koningin Máxima aanwezig bij uitreiking Prix de Rome

Hare Majesteit Koningin Máxima is donderdagmiddag 31 oktober aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vijf beeldend kunstenaars zijn genomineerd voor deze prijs.

©RVD
Koningin Máxima is aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome in het Stedelijk Museum Amsterdam. Beeldend kunstenaar Rory Pilgrim is de winnaar van 2019.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde kunstenaars te signaleren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Kunstenaars Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven, Rory Pilgrim en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen zijn genomineerd voor de Prix de Rome 2019. De jury selecteerde hen uit 108 kunstenaars die waren voorgedragen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt de prijs uit.

Sinds januari 2013 is de organisatie en financiering van de Prix de Rome in handen van het Mondriaan Fonds. In een periode van vier jaar vinden steeds twee edities beeldende kunst en één editie architectuur plaats.

De tentoonstelling met werk van de genomineerde kunstenaars is van 19 oktober 2019 tot en met 22 maart 2020 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

RVD, nr. 225

©RVD
Koningin Máxima spreekt met de genomineerde kunstenaars en bekijkt hun werk.