Koningin Máxima bij lancering Borski Fund voor vrouwelijke ondernemers

Hare Majesteit Koningin Máxima is donderdag 31 oktober in Museum Van Loon in Amsterdam aanwezig bij de lancering van het Borski Fund. Dit nieuwe investeringsfonds richt zich op het versterken van financieringsmogelijkheden voor vrouwelijke ondernemers met groeiambities. Koningin Máxima is aanwezig in haar functies van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
Koningin Máxima is in Museum Van Loon in Amsterdam aanwezig bij de lancering van het Borski Fund.

Het Borski Fund is een initiatief van Laura Rooseboom, algemeen directeur van StartGreen Capital en Simone Brummelhuis, oprichter van The Next Women, een netwerk van vrouwelijke investeerders en ondernemers. Sinds 2008 is slechts 5,7% van alle investeringen gegaan naar ondernemingen die door vrouwen zijn opgericht (bron: TechLeap.NL, 2019). Deze beperkte toegang tot financiering belemmert de groeimogelijkheden. Het Borski Fund gaat zich daarom specifiek richten op financiering voor het opschalen van bedrijven van vrouwelijke ondernemers. Het gaat om ondernemingen die in de eerste fase van hun ontwikkeling zitten. Het fonds start met 21 miljoen euro en heeft de ambitie om verder te groeien naar 40 miljoen euro.

Op 11 september woonde Koningin Máxima een deel van het F€mpower Your Growth Program van The Next Women en FEM.NL bij. Het programma richt zich op stimulering van vrouwelijk ondernemerschap en de verbetering van toegang tot financiering. (RVD persbericht 205, 2019).

Het Borski Fund is ontstaan uit een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, Van Lanschot Bankiers, StartGreen Capital, The Next Women en ondernemende investeerders. De naam is ontleend aan Johanna Borski (1764-1846), de eerste vrouw die aandelen kocht in De Nederlandsche Bank.

RVD, nr. 254