Geloofsbrieven ambassadeurs Kroatië, Griekenland en Laos

Zijne Majesteit de Koning zal woensdagochtend 30 oktober op Paleis Noordeinde in Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens ontvangen de ambassadeur van de Republiek Kroatië, H.E. Dubravka Plejić Markovic, de ambassadeur van de Helleense Republiek, Z.E. Nicolas Plexidas en de ambassadeur van de Democratische Volksrepubliek Laos, Z.E. Phoukhong Sisoulath.

Beeld: ©Rotapool / Albert Nieboer
De Koning ontvangt de geloofsbrieven van de ambassadeur van Kroatië, H.E. Dubravka Plejić Markovic.

De ambassadeurs worden opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van 105 Geniecompagnie. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Bij de ingang van het Paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de ere.wacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

RVD, nr. 256

Beeld: ©Rotapool / Albert Nieboer
De Koning ontvangt de geloofsbrieven van de ambassadeur van Griekenland, Z.E. Nicolas Plexidas.
Beeld: ©Rotapool / Albert Nieboer
De Koning ontvangt de geloofsbrieven van de ambassadeur van Laos, Z.E. Phoukhong Sisoulath.