Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Nationale ombudsman

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 30 oktober een werkbezoek gebracht aan de Nationale ombudsman in Den Haag. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk en onpartijdig instituut dat mensen op weg helpt bij problemen met en klachten over de overheid. De organisatie geeft advies, biedt hulp bij het vinden van de juiste aanspreekpartner en verricht onderzoek. Daarnaast moedigt de ombudsman overheidsinstanties aan om de belangen van de burger altijd centraal te stellen in hun werk en dienstverlening.

Beeld: ©Nationale ombudsman / Kick Smeets
De Koning ontmoet de ombudsmannen van Nederland, Curaçao en Sint Maarten.

De huidige Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en zijn team vertelden Koning Willem-Alexander over verschillende aspecten van hun werk. Medewerkers gaven onder meer uitleg over de diversiteit aan vragen die zij in behandeling nemen en het onderzoek dat ze uitvoeren op eigen initiatief. Ook was er aandacht voor de thema’s armoede en digitalisering, twee prioriteiten van de Nationale ombudsman. 

Afsluitend was er een bijeenkomst met de ombudsmannen van het Koninkrijk. De ombudsmannen van Nederland, Curaçao en Sint Maarten spraken met de Koning over de ontwikkelingen in hun landen, de relatie tussen burger en overheid en de rol van hun instituut bij problemen tussen burgers en de overheid. Daarnaast werd met de kwartiermaker van Aruba gesproken over de vergevorderde plannen voor het instellen van een ombudsman op Aruba.

De Nationale ombudsman is een Hoog College van Staat, net als de Eerste en de Tweede Kamer, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. De ombudsman wordt voor een periode van zes jaar benoemd door de Tweede Kamer.

RVD, nr. 260

Beeld: ©Nationale ombudsman / Kick Smeets
Medewerkers van de Nationale ombudsman geven uitleg aan de Koning over de diversiteit aan vragen die zij in behandeling nemen en het onderzoek dat ze uitvoeren op eigen initiatief.