Koningin Máxima houdt toespraak bij Singapore FinTech Festival

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt woensdag 13 november als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling  (UNSGSA) een toespraak bij het ‘Singapore FinTech Festival’. De conferentie richt zich op de ontwikkeling van technologie voor betere toegang tot financiële diensten (fintech) en wordt van 11 tot 15 november in het Singapore Expo Convention and Exhibition Center gehouden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Singapore FinTech Festival
Koningin Máxima houdt een toespraak bij het Singapore FinTech Festival over hoe technologie in financiële diensten de levens van mensen kan verbeteren.

Koningin Máxima gaat in op het belang van technologische innovaties om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden te verbeteren. Nog altijd hebben 1,7 miljard volwassenen geen toegang tot deze diensten. Dit belemmert hen in hun economische ontwikkeling. Het gaat in het bijzonder om mensen in armoedesituaties, vrouwen, kleine bedrijven en mensen die in afgelegen landbouwgebieden wonen. Veilige, betaalbare en goede toegang tot financiële diensten draagt bij aan duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), waaronder armoedevermindering, gelijke kansen op ontwikkeling, werkgelegenheid en voedselzekerheid. Om fintech veilig en effectief toe te kunnen passen is inzicht in de behoeftes van de gebruikers essentieel, evenals passende regelgeving en een goede infrastructuur.

Koningin Máxima heeft en marge van de conferentie ook diverse bilaterale overleggen over de voortgang van goede toegang tot financiële diensten. Zo zijn er onder meer gesprekken voorzien met Agustín Carstens, general manager van de Bank of International Settlements (BIS), Heng Swee Keat, vice minister-president van Singapore, Patrick Ngugi Njoroge, gouverneur van de centrale bank van Kenia en Ravi Menon, managing director van de Monetary Authority of Singapore (MAS).

Het Singapore FinTech Festival is met ruim 45.000 deelnemers uit 130 landen de grootste  conferentie over dit onderwerp. Toehoorders zijn vertegenwoordigers van financiële instellingen, beleidsmakers en fintech bedrijven. Organisatoren zijn de Monetaire Autoriteit  Singapore (MAS) en de Bankenassociatie (ABS) van Singapore.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot UNSGSA. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal van de Verenigde Naties over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name lage inkomensgroepen en de MKB-sector.

RVD, nr. 268