Koning opent Multatuli-jaar

Zijne Majesteit de Koning opent op maandagmiddag 17 februari het Multatuli-jaar in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker, bekend geworden als de schrijver Multatuli, werd geboren. De Koning opent het Multatuli-jaar door een gedenksteen te onthullen.

Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander onthult een gedenksteen ter ere van de schrijver Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli.

Na de officiële opening ontmoet de Koning onder meer de schrijvers en kunstenaars die meewerken aan de startbijeenkomst. Ook spreekt de Koning met betrokkenen bij andere evenementen die ter gelegenheid van het Multatuli-jaar worden georganiseerd.

Het Multatuli Genootschap organiseert dit jaar verschillende activiteiten om het werk en de ideeën van de schrijver in de belangstelling te houden. Ook wordt er een digitaal standbeeld ontwikkeld, Multatuli Online. Op deze website wordt onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en het beschikbare beeldmateriaal ontsloten.  

De gedenksteen voor Multatuli is ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. In De Nieuwe Kerk worden grote en beroemde Nederlandse schrijvers herdacht met een gedenksteen.

RVD, nr. 10