Koning woont World Holocaust Forum bij in Israël (2)

Zijne Majesteit de Koning is woensdag 22 en donderdag 23 januari op uitnodiging van de Israëlische president Reuven Rivlin in Jeruzalem, Israël, voor het World Holocaust Forum (zie RVD-persbericht nr. 281, 2019). Koning Willem-Alexander brengt daarnaast een bezoek aan het museum van Yad Vashem en aan het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is tevens bij het bezoek aanwezig.

President Rivlin biedt woensdagavond 22 januari de staatshoofden en regeringsleiders die het World Holocaust Forum bijwonen een diner aan op de presidentiële residentie. Koning Willem-Alexander is hierbij aanwezig.

Donderdag 23 januari brengt de Koning in de ochtend een bezoek aan het Yad Vashem-museum. Yad Vashem is het officiële Israëlische herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het instituut documenteert en herdenkt de lotgevallen van de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en eert de mensen die zich destijds voor Joden hebben ingezet. Tijdens de rondleiding door het museum staat Koning Willem-Alexander in het bijzonder stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting.

De Koning bezoekt vervolgens in Herzliya het zorgcentrum Beth Juliana. Dit verzorgingshuis biedt een onderkomen aan zowel zelfstandig wonende als hulpbehoevende (voornamelijk Joodse) senioren. Een groot deel van de bewoners is in Nederland opgegroeid en heeft er de Holocaust meegemaakt. Naderhand zijn zij naar Israël verhuisd. De Koning gaat met bewoners in gesprek over hun herinneringen aan Nederland, hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over hun leven in Beth Juliana. Met de directie spreekt Koning Willem-Alexander over de op maat gemaakte zorg in het Nederlands-Israëlische zorgcentrum.

In de middag is de Koning aanwezig bij het World Holocaust Forum in Jeruzalem. Deze bijeenkomst staat in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijd antisemitisme. Staatshoofden en regeringsleiders uit circa veertig landen komen hier samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 9