Koning met staatssecretaris Keijzer op werkbezoek bij detailhandel in binnenstad Beverwijk

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdag 13 februari samen met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in Beverwijk een werkbezoek gebracht in het kader van de detailhandel in binnensteden. Die sector staat – vooral in middelgrote steden – voor de grote uitdaging om aantrekkelijk te blijven voor consumenten die vaker online winkelen of naar een grote stad gaan om te winkelen.

Net als veel andere Nederlandse binnensteden kampte Beverwijk met aanzienlijke leegstand in het stadshart. Om het tij te keren heeft de gemeente in 2015 een visie voor het centrum ontwikkeld. Het centrum is anders ingericht, winkels zijn dichter bij elkaar geplaatst en een marketingstrategie is ontwikkeld. Daarbij zijn alle stakeholders en belanghebbenden betrokken: ondernemers, pandeigenaren, bewoners en bezoekers. Inmiddels is de leegstand meer dan gehalveerd en zijn dertig nieuwe winkels geopend. De aanpak van Beverwijk kan een inspiratie zijn voor andere Nederlandse steden die te maken hebben met leegstand in het stadscentrum.

De gemeente Beverwijk heeft zich als een van de eerste gemeenten in februari 2015 aangesloten bij de RetailDeal. Dit is een samenwerking tussen brancheorganisaties, vastgoedorganisaties en overheden die geïnitieerd werd door het ministerie van Economische Zaken. Doel was om de detailhandel en winkelgebieden te ondersteunen om vitaal te blijven bij veranderende consumentenvoorkeuren en technologische ontwikkelingen.

In het centrum van Beverwijk spraken de Koning en staatssecretaris Keijzer over de aanpak van de gemeente in het winkelcentrum De Beverhof. Vervolgens wandelden ze door de centrale winkelstraat, waar ze drie lokale ondernemers bezochten met ieder een eigen strategie: kookwinkel Tegel, Patisserie Leek, en Reindersfood Fashion. De Koning en de staatssecretaris spraken met hen over welke uitdagingen de ondernemers ervaren, hoe ze dat vertalen in hun bedrijfskeuzes, de verbinding van offline en online en de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen.

Aansluitend hadden de Koning en staatssecretaris Keijzer een rondetafelgesprek over ‘het versterken van binnensteden en ondernemerschap in de detailhandel’. Ondernemers, vastgoedeigenaren, vertegenwoordigers van overheden, onderwijsinstellingen en brancheorganisatie InRetail bespraken daar hoe ze lokale ondernemers samen kunnen ondersteunen om ook over tien jaar nog succesvol te kunnen ondernemen in een bruisende binnenstad.

Het bezoek met staatssecretaris Keijzer is het achttiende in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij dergelijke werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen.

RVD, nr. 34