Koningin Máxima ontvangt gemeenten voor ondertekening pact voor een schuldenzorgvrij Nederland

Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangt woensdagmiddag 18 maart op Paleis Noordeinde wethouders van ruim 40 gemeenten voor de ondertekening van het pact ‘Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland’ in samenwerking met Stichting SchuldenlabNL. Koningin Máxima houdt een toespraak, evenals staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Update: in verband met maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is deze bijeenkomst geannuleerd.

De ondertekenaars van het pact gaan samen met SchuldenlabNL werken aan vermindering van de schuldenproblematiek in hun gemeente. Hierbij kiezen de gemeenten in principe minimaal twee van de vier methoden die door SchuldenlabNL zijn geïdentificeerd als een beproefde aanpak om mensen schuldenzorgvrij te maken.
Het gaat om: Collectief Schuldregelen, Doorbraakmethode, Jongeren Perspectief Fonds en Nederlandse Schuldhulproute. De keuze voor een aanpak is mede afhankelijk van de soort schuldenproblematiek. Naast wethouders zijn ook vertegenwoordigers uit andere overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties en energieleveranciers aanwezig.

De bijeenkomst op Paleis Noordeinde is een vervolg op de werkconferentie van SchuldenlabNL in Utrecht op 6 november 2019 (RVD-persbericht 249, 2019). Toen spoorde Koningin Máxima partijen in de schuldhulpverlening aan om binnen drie maanden concrete afspraken te maken over de gezamenlijke aanpak van schulden.
Naast de toespraken van Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ark vertelt een aantal mensen over hun persoonlijke ervaringen en de impact van de schuldhulpverlening op hun leven.

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Koningin Máxima was aanwezig bij de oprichting (RVD-persbericht nr. 268, 2018) en ook bij de lancering van het lokale Schuldenlab Almelo op 19 juni 2019 (RVD-persbericht nr. 136, 2019).

RVD nr. 40